Samarbete

Kräftsäsongen är Västerbottensost högtid

Sena sommarkvällar och kräftsäsongen blomstrar. Inte så konstigt att denna älskade högtid passar så bra tillsammans med Västerbottensost. Givetvis hör pajen hemma på kräftskivan, men det finns många andra sätt att njuta Västerbottensost vid sensommarens alla festliga tillfällen.

Så här års dekorerar vi gärna Västerbottensostpajen med gräddfil och löjrom. Här inspirerar vi med en variant, där den klassiska pajdegen ersätts med filodeg. Överraska också med kräftröra i hjärtsalladsblad, fräsch som förrätt eller mingelmat. Gå in på Västerbottenost.com för att hitta mer inspiration. Njut sensommar med oss!

Västerbottensostpaj

MED KANTARELLER OCH LÖJROM

Pajdeg
125 g (3 ark) filodeg, tinad
25 + 25 g smör

Fyllning
250 g kantareller eller blandad svamp, rensad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
1/2 tsk vit tryffelolja (kan uteslutas)
2 1/2 dl Västerbottensost, riven
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
Salt och svartpeppar

Till servering
1 burk löjrom, ca 80g
2 dl gräddfil
1 kruka dill

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka svampen och vätska ur den i en torr stekpanna på medelhög värme.

Höj värmen när svampen har krympt och bryn den med 25 g smör samt vitlöken och schalottenlöken. Ta av pannan från plattan och blanda ner det mesta av Västerbottensosten (spara lite svamp till serveringen).

Vispa ihop tryffelolja, ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke.

Pensla pajformen med smält smör, lägg filodegsarken omlott, pensla med smör mellan varje lager. Lägg på svampfyllningen, häll över äggblandningen och Västerbottensost.

Grädda pajen mitt i ugnen, ca 25–30 minuter. Täck med ugnsfolie om pajen börjar få för mycket färg. Låt pajen svalna och toppa den med svamp, dill, klickar av gräddfil och löjrom.

Kräftfyllda hjärtsalladsblad

MED MAJONNÄS PÅ VÄSTERBOTTENSOST

1–2 paket kokta kräftor, eller kräftstjärtar i lake
1 paket hjärtsallad (2 st)
Färsk dill, som dekoration

Majonnäs
2 dl rapsolja
1 msk pressad citron
1/2 tsk senap
1 äggula
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl gräslök, hackad
2 dl Västerbottensost, finriven
Salt och vitpeppar

Gör så här:

Majonnäs:
Vispa för hand eller med elvisp ihop äggula, senap, pressad citron och vitlök i en bunke. Tillsätt försiktigt rapsolja i en jämn stråle under hårdvispning. Blanda i gräslök och Västerbottensost i den slagna majonnäsen.

Servering:
Ansa och plocka hjärtsalladsblad. Montera ihop hjärtbladen med majonnäsen och toppa med kräftstjärtar och dillkvist. Eller duka upp hjärtsalladsbladen, kräftorna och majonnäsen på bordet i olika skålar och låt gästerna plocka ihop själva.